Top 10 – produkty zakazane dla niemowląt lub małych dzieci
Niebezpieczne Top 10 produktów spożywczych dla niemowląt i małych dzieci
Przedstawiam listę produktów, na które powinieneś uważać wprowadzając je swojemu dziecku. Niektóre stanowią ryzyko zakażenia, inne zachłyśnięcia, a inne są zwyczajnie niezdrowe!
1.Miód
Do 12. miesiąca życia zabroniony. Miód może zawierać przetrwalniki Clostridium botulinum i wywołać u Twojego malucha zatrucie jadem kiełbasianym!
2. Mleko krowie (owcze i kozie również), mleko ryżowe
Mleko krowie zawiera za dużo sodu i białka a za mało żelaza – nie podawaj go jako głównego składnika posiłku do 1. roku życia. Mleko ryżowe natomiast zawiera duże ilości arsenu – do min. 5. roku życia dziecko powinno go unikać.
3. Niepasteryzowane produkty
Sery pasteryzowane jak twarde sery żółte, cottage, sery białe owszem. Ale sery jak brie, camembert, roquefort czy surowe mleko w tym „prosto od krowy” mogą być zanieczyszczone E. coli, listerią czy pałeczkami campylobacter! Sprawdzaj etykiety, by swojemu maluszkowi podawać sery tylko z mleka pasteryzowanego.
4. Sól i cukier
Potraw dla niemowląt i dzieci, nie powinno się dosalać w ogóle. Zwyczajnie… nie ma takiej potrzeby! Wystarczająca ilość sodu dostarczana jest z mlekiem mamy, a w momencie rozszerzania także z produktami dodatkowymi. Jeśli wybierasz produkty przetworzone jak wędliny, sery, kupne pieczywo, produkty „dla dzieci” to możesz niezbędną ilość nawet przekroczyć! Sól, jak i cukier, bardzo szybko „uzależnia” a „dla smaku” nie jest maluchowi w ogóle potrzebna. To Ty, teraz, kształtujesz nawyki i preferencje żywieniowe swojego dziecka – także może warto
5. Grzyby leśne – surowe, gotowane, suszone
Ze względu na ryzyko poważnego zatrucia nie podajemy min. do 12. roku życia (uwaga na „świąteczne” pierogi, bigosy, barszcze czy krokiety z kapustą i grzybami)! Ale już pieczarki hodowlane w małych ilościach możesz wprowadzić od 10-12. miesiąca życia. Pamiętaj jednak że grzyby są niskokaloryczne, a maluszek potrzebuje wysokoskoncentrowanego źródła energii. Oczywiście grzyby podawaj po obróbce termicznej – nie serwuj grzybów surowych.
6. Wędzone, konserwowe, surowe, mięsa ryby, jaja, owoce morza
Wędzone zawierają zbyt duże ilości soli, surowe zagrażają zakażeniem bakteryjnym lub pasożytniczym. Uwaga także na surowe kiełki roślinne, które mogą zawierać bakterie Salmonelli. Polecana jest obróbka termiczna.
7. Niektóre ryby
Głównie drapieżne jak rekin, marlin, miecznik, makrela królewska, tuńczyk świeży / mrożony / konserwowy gatunku Albakora. Kumulują największe ilości szkodliwych substancji jak rtęć, metylortęć. Wybierz za to makrelę atlantycką, dorsza, łososia, pstrąga słodkowodnego czy morszczuka. Ryby to dobre źródło pełnowartościowego białka i kwasów DHA! Pamiętaj jednak o ich dobrym ugotowaniu, upieczeniu.
8. Klejące, bardzo twarde lub okrągłe
Uwaga na ryzyko zachłyśnięcia! W tej grupie mamy oliwki, winogrona (uwaga na skórkę), rodzynki, kawałki twardych warzyw jak marchewki, kawałki mięsa, sera czy popcorn. Wprowadzając te produkty dzieciom poniżej 4. roku życia, dziel je na mniejsze kawałki, obieraj, bądź pewny umiejętności Twojego dziecka i bacznie obserwuj pociechę.
W przypadku orzechów czy nasion (słonecznik, pestki dyni) których podawanie zdecydowanie zalecam, serwuj je w postaci mielonej, kruszonej lub na gładko w postaci kremów. Uważaj jednak by masło orzechowe nie było zbyt lepkie!
9. Kwas szczawiowy
To substancja antyodżywcza utrudniająca przyswajanie wapnia i magnezu. Szpinak, botwinka, szczaw, rabarbar, kakao, herbata czy pokrzywa zawierają zbyt wysoki poziom kwasu szczawiowego dla Twojego malucha. Poczekaj z nimi do ok. 2 roku życia. Natomiast kakao zwierające teobrominę, dodatkowo pobudza układ nerwowy Twojego dziecka. Do pierwszego roku zastąp je karobem.
10. Podgrzewane w mikrofali
Tutaj uwaga bardziej techniczna. Podgrzewając potrawy w mikrofali pamiętaj że mają one ciepłe i zimne miejsca = dziecko może się oparzyć. Jeśli korzystasz z mikrofali podgrzej danie – odczekaj 2 minuty, sprawdź temp i dopiero podaj dziecku.
Chciałbyś jeszcze jakieś dodać?
ŹRÓDŁA:
- Jabłońska-Ryś E.: „Wpływ sposobu parzenia różnych rodzajów herbat na zawartość w nich szczawianów rozpuszczalnych”Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2012, 80, 187-195
- Szajewska H. i wsp.:„Zasady żywienia zdrowych niemowląt”. Zalecenia PTGHiŻD. Pediatria, 2014, 11.3 321-338.
- „Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia”, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
- Jarosz M.: „Normy żywienia dla populacji polskiej”, IŻŻ, Warszawa, 2017
- Health link BC – Mercury in fish – https://www.healthlinkbc.ca/hlbc/files/documents/healthfiles/hfile68m.pdf
- Support the recommendations of the 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans – https://www.fda.gov/media/102331/download
- Choking Hazard Safety (Nationwide Children’s Hospital)- https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/health-wellness-and-safety-resources/education-store/choking-hazard-safety
- First Steps Nutrition Trust „ Eating well: the first year A guide to introducing solids and eating well up to baby’s first birthday”