Jagodowe szaleństwo czyli zdrowie dziecka

Owoce jagodowe a zdrowie dziecka

Czas na lato a wraz z nim czas na polskie super owoce! Owoce jagodowe to zdrowie – zapamiętaj to sobie ? Jeśli Twoje dziecko jeszcze nie rozsmakowało się w owocach jagodowych to najwyższy czas na zmianę! Truskawki, borówki czy maliny to bomba zdrowia z własnego podwórka – czas ją wykorzystać.

Jakie to owoce jagodowe?

Lato jest okresem obfitującym w świeże sezonowe warzywa i owoce. Młode marchewki, kalafiory, cukinie, morele, śliwki czy brzoskwinie. Te i inne sezonowe smaki warto włączać do codziennego menu. Na szczególną jednak uwagę zasługują owoce jagodowe o których jako superfoods pisałam tutaj. Do owoców jagodowych zaliczamy oczywiście jagody ale także truskawki, agrest, maliny, porzeczki, borówka, poziomka czy aronię.

Jagodowe szaleństwo czyli owoce jagodowe a zdrowie dziecka - Diet4kids
Wybieraj różnorodne owoce jagodowe – masz maliny, truskawki, agrest, porzeczki i inne| owoce jagodowe a zdrowie dzieci

Owoce jagodowe a zdrowie dzieci – dlaczego warto?

Owoce jagodowe to bogactwo składników bioaktywnych. Przede wszystkim obfitują w związki o działaniu przeciwutleniającym takich jak antocyjnany, kwas elagowy czy resweratrol. I może nazwami nie ma co się zajmować jednak powinnaś wiedzieć, że substancje te wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe czy przeciwmiażdżycowe. Niektóre badania wskazują że poprzez obecność polifenoli, owoce jagodowe mogą być stosowane w zapobieganiu czy leczeniu grypy! ? Wpływać będą zatem na odporność Twoją czy twojego dziecka.

Najważniejsza informacja jednak jest taka że jest to produkt o wysokiej gęstości odżywczej (nie mylić z gęstością energetyczną), czyli taki których w szczególności powinniśmy włączać w dietę dzieci. Produkty te są napakowane składnikami odżywczymi przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności. W owocach jagodowych znajdziesz przeciwutleniacze, witaminy (witamina C, witaminy z grupy B) czy składniki mineralne (potas, wapń, magnez czy żelazo). Dla porównania produkty o najwyższej gęstości odżywczej wg specjalnej skali ANDI to jarmuż, kapusta chińska czy rukiew wodna a te najniższej gęstości odżywczej to coca-cola, lody waniliowe czy białe pieczywo.

I o ile na polskim rynku możemy zastanawiać się gdzie znaleźć rukiew wodną, o tyle owoce jagodowe są w zasięgu Twojej ręki czy podwórka! I to dostępne praktycznie cały rok. W wersji świeżej owoce jagodowe znajdziesz już od późnej wiosny, przez całe lato aż do początku jesieni. W pozostałych sezonach dostępne są w wersji mrożonek, które pakowane w szczycie sezonu zachowują dużo ze swych prozdrowotnych właściwości.

Jagodowe szaleństwo czyli owoce jagodowe a zdrowie dziecka - Diet4kids
Z owoców jagodowych przygotujesz mnóstwo posiłków, które będzie uwielbiać Twoje dziecko | owoce jagodowe a zdrowie dzieci

Owoce jagodowe dla dzieci – przepisy

Owoce jagodowe są genialne do przygotowania i spożywania. Łap przykłady do wykorzystania wraz z dzieckiem

  • Mus owocowy – świeże maliny, borówki czy truskawki możesz zmiksować z jogurtem i podawać jako pyszny sos do naleśników.
  • Deser warstwowy – jogurt naturalny lub naturalny serek homogenizowany, owoce, odrobina miodu i płatków owsianych. Koniecznie zaproś dziecko by ułożyło w szklance swoje warstwy deseru!
  • Kisiel jagodowy – przygotowywałaś kiedyś domowy owocowy kisiel? Jagodowy, truskawko wy czy malinowy przypadnie do gustu każdemu!
  • Słodkie śniadanie – serek grani wymieszaj z miodem i dodaj świeżych owoców. Nie wiem jak młodsze dzieci ale starszym takie słodkie kolorowe śniadanie powinno smakować.
  • Jagodowa owsianka – jeśli dobrym zwyczajem dziecko jada z Tobą owsiankę, tym razem jako owocowy dodatek dorzuć jagody, borówki czy maliny.
  • Sorbet owocowy – na gorące lato polecam domowy sorbet z mieszanych owoców jagodowych. No bo kto nie lubi lodów…?
  • Koktajl – na bazie maślanki czy kefiru, z dodatkiem mleka. Orzeźwiający i prawdziwy smak lata
  • Po prosu owoce – już same owoce są pysznym deserem. Niech dziecko pozna smak każdego owocu z osobna i wybierze swoje ulubione.

To co – bierzesz swojego malucha do rodzinnego ogródka by pokazać mu super truskawki czy super maliny? A może zabierzesz na pobliski targ i wybierzecie swoje ulubione owocowe bomby odżywcze? Pochwal się w komentarzu jak owoce jagodowe lubi Twoje dziecko  ? 


ŹRÓDŁA:

  • Wawrzyniak A., Krotki M., Stoparczyk B.: Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw. Medycyna Rodzinna, 2011; 1:19-23
  • Wolfe, K. L. I inni: Cellular antioxidant activity of common fruits. Journal of agricultural and food chemistry, 2008; 56(18): 8418-8426.
  • Olędzki R.: Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka. Nauki Inżynierskie I Technologie, 2012: 1(4): 44-54
  • Karpińska A., Gromadzka G.: Stres oksydacyjny i naturalne mechanizmy antyoksydacyjne – znaczenie w procesie neurodegeneracji. Od mechanizmów molekularnych do strategii terapeutycznych. Postepy Hig Med Dosw, 2013; 67: 43-53
  • Riso, P. i inni: Effect of a wild blueberry (Vaccinium angustifolium) drink intervention on markers of oxidative stress, inflammation and endothelial function in humans with cardiovascular risk factors,European journal of nutrition, 2013; 52(3): 949-961.
  • Bombolewska K., Dróżdż J., Koim-Puchowska B.: Wpływ środowiska na barierę antyoksydacyjną człowieka. J. Ecol. Health, 2013 (17) 4: 175-175
  • Szajdek A., Borowska J.: Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka Technologia Jakość. 2004; 4(41): 5-28
  • K., Dróżdż J., Koim-Puchowska B.: Wpływ środowiska na barierę antyoksydacyjną człowieka. J. Ecol. Health, 2013 (17) 4: 175-175
  • Szajdek A., Borowska J.: Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka Technologia Jakość. 2004; 4(41): 5-28
  • https://www.drfuhrman.com/elearning/eat-to-live-blog/128/andi-food-scores-rating-the-nutrient-density-of-foods

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *