Chleb dla dzieci
Chleb dla dzieci
????Dzięki przepisowi na włoski chleb zaczerpnęliśmy trochę lata. Włoski chleb przypomniał nam słoneczne dni. W zeszłym tygodniu wybraliśmy się do słodkiej krainy pieczywa, dzięki domowej chałce.
????Dzisiaj może nie będzie, aż tak słonecznie, nie koniecznie też słodko. Obiecuję jednak, że wypiek pozwoli Wam na wspaniałe rozpoczęcie każdego dnia ! Dzisiaj mamy podstawowy produkt dnia każdego z nas – domowy chleb dla dzieci !
????Smak zachwyci każdego miłośnika pieczywa, a łatwe wykonanie zachęci nawet najmniejszego fana gotowania !
Do dzieła ! Co będzie potrzebne ?
Chleb dla dzieci – Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml lekko ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
Chleb dla dzieci – Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę z solą.
- Do dużej miski wkrusz świeże drożdże, dodaj cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszaj łyżką, do rozpuszczenia się drożdży.
- Dodaj olej i mąkę z solą. Wyrób chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Formę o długości 30 cm wysmaruj olejem i posyp mąką. Przełóż wyrośnięte ciasto.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł.
- Smacznego !
????Chleb jest idealny nie tylko do spożycia w rodzinnym gronie jako przekąska, ale także z łatwością możemy spakować go jako kanapki do lunchbox’a dziecka.
????Koniecznie zaproście również dzieci do kuchni i razem stwórzcie chleb dla dzieci ! Wasze pociechy poczują się wtedy zaangażowane w proces – czy pomogą mniej czy też bardziej. Posiłek na pewno będzie dla nich wtedy przyjemniejszy i chętnie posmakują dania !
Wolicie słodkie, czy słone śniadania ?
Może Cię zainteresować: