Kisiel dla dzieci – kisiel morelowy
Zdrowe, słodkie i soczyste morele w sezonie letnim są idealną przekąska zarówno dla dorosłych jak i dzieci ?. Ten pomarańczowy owoc jest niezaprzeczalnym znakiem lata☀️. Korzystaj z lata i po morele sięgajcie z dziećmi często! Są one źródłem potasu i przyciwutleniajacego beta-karotenu. Morele obfitują także w witamin z grupy B, witaminę C, wapń, magnez i żelazo. Oczywiście – by dostarczyć najwięcej składników odżywczych, morele należy spożywać na świeżo. Jednak jeśli tak jak ja masz wysyp moreli na ogródku ?, jedyne co pozostaje to przetwory. A wśród nich musy morelowe do łączenia z jogurtem, kompot z moreli do obiadu czy kisiel morelowy na podwieczorek dla dzieci. Moim innym faworytem jest kisiel z jagód. A jaki jest ulubiony kisiel owocowy Twojego dziecka?
Kisiel morelowy dla dzieci
Ilość porcji: 2 dorosłe + 2 dla dzieci
Czas przygotowania: 15 minut
CO POTRZEBUJESZ?
- morele ok. 15 szt ( ok. 650g po wypestkowaniu obraniu)
- woda 1-2 szklanki
- cukier do smaku – 2-3 łyżki (możesz zamienić np. ksylitolem; u małych dzieci do 3 roku życia pomijamy)
- mąka ziemniaczana 2 łyżki (ok. 40g)
Dodatki:
- dla starszych dzieci możesz posypać prażonym słonecznikiem lub dynią
PRZYGOTOWANIE:
Morele wypestkuj i pokrój na ćwiartki lub w kosteczkę. Dolej 1 szklankę wody i gotuj ok. 5 min. Teraz możesz zmiksować jeśli nie lubisz kawałków owoców. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z pozostałą zimną wodą. Wciąż gotując, wlewaj powoli zagęszczacz. Kisiel jest bardzo gęsty owocowo. Jeśli wolisz bardziej wodnisty, dodaj wody i mąki ziemniaczanej.
SMACZNEGO !!! ?
WPISY KTÓRE MOGĄ CIEBIE ZAINTERESOWAĆ: