Opis
Gotowe menu sezonowe (wiosenne) dla przedszkoli!
Dla kogo?
- cateringów obsługujących przedszkola
- przedszkoli
- jednostek chcących urozmaicić aktualne menu
- menu przygotowane jest w oparciu o normy żywieniowe i wskazówki stacji sanitarno-epidemiologicznej – nie musisz martwić się o spełnienie wymogów!
- jednostek chcących rozszerzyć swoją działalność jako menu ofertowe
Co znajdziesz:
- gotowe menu 4-tygodniowe (2 – dekady, pon-pt) przygotowane dla grupy wiekowej 4-6 lat
- receptury potraw pod menu dla grupy wiekowej 4-6 lat
- menu opatrzone jest alergenami, gramaturą oraz wartościami odżywczymi (węglowodany, białko, tłuszcze) – wszystko co niezbędne pod zalecenia sanepidu
- menu zawiera posiłki: śniadanie, zupa, drugie danie, podwieczorek
- menu sezonowe, które pozwoli urozmaicić żywienie w jednostce
- pomysły na nowe dania sezonowe
- wykaz alergenów
- spełnienie norm sanepidu
- dodatkowo wersja bezmleczna!
Zasady stosowania:
- jadłospis sezonowy – do stosowania w sezonie wiosennym 2024
- max czas stosowania to 3 miesiące – jeśli chcesz korzystać nadal, wskazane jest zakupienie kolejnego sezonu na obecny rok
Przykładowe dania:
ZUPY:
- Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze mięsno-warzywnym
- Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami na wywarze warzywnym
- Zupa koperkowa z ryżem i wiórkami pietruszki na wywarze mięsno-warzywnym
- Wiosenna zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem na wywarze warzywnym
- i oczywiście ulubiony rosół czy zupa pomidorowa 🙂
II DANIA
- Makaron penne w sosie bolognese z mięskiem i dodatkiem papryki
- Naleśniki tęczowe (naturalne, zielone i czerwone) z serkiem twarogowym i musem owocowym / dżemem
- Tradycyjny kotlet schabowy / drobiowy, puree ziemniaczane z masełkiem, wiosenny colesław
- Delikatne spaghetti a la carbonara z szynką i serem
- a także inne lubiane przez dzieci propozycje
Przykładowy dzień dla przedszkola:
Po zakupie otrzymujesz gotowe menu w formie PDF do wywieszenia w jednostce, wykaz alergenów oraz receptury do kuchni.
Uwaga – w sklepie dostępna będzie także wersja na żłobek i szkołę tego samego jadłospisu!
FAQ
✔️ Kiedy otrzymam menu?
Jeśli płacisz szybkim przelewem lub BLIKIem, w przeciągu kilku minut na pocztę z której robiła/eś zamówienie otrzymasz e-maila z dostępem do jadłospisu wraz z resztą dokumentów. Jeśli nie otrzymasz maila z w głównym folderze, sprawdź w SPAM lub zakładkach typu Oferty, Społeczności na swojej poczcie. Jeśli nie znajdziesz tam, napisz do nas.
✔️ Czy menu jest zgodne z normami?
Tak! Jadłospis jest zgodny zarówno z normami żywienia dla populacji Polski a także rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Menu możesz przedstawić ze spokojem w stacji sanitarno-epidemiologicznej (sanepidzie).
✔️ Czy w menu zawarte są wartości odżywcze jak białko, węglowodany, tłuszcze?
Tak – W menu określona jest kaloryczność a także wartości odżywcze jak zawartość białek, węglowodanów i tłuszczy na każdy dzień.
✔️ Czy w menu określone są alergeny?
Alergeny w menu oznaczone są zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności na temat żywności (…). Nie musisz się zatem martwić o błędne ich przestawienie.
✔️ Co trzymam po zamówieniu produktu?
- jadłospis na 4 tygodnie do wywieszenia dla rodziców (zawiera alergeny, gramaturę, kaloryczność, białka, węglowodany, tłuszcze)
- receptury do jadłospisu na kuchnię
- listę zakupów do jadłospisu
- wykaz alergenów
✔️ Czy menu bazuje na tych samych potrawach?
Zakupując jadłospis na jeden sezon dla żłobka/przedszkola/szkoły nie musisz martwić się o podwójne gotowanie. Menu bazuje na tych samych daniach.
Jeśli masz pytania lub chciałbyś byśmy przygotowali jadłospis dopasowany indywidualnie pod Twoją jednostkę i jej wymagania napisz na [email protected]!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.