Placuszki dla dzieci
Placuszki dla dzieci
Jeden przepis na placuszki znajdziecie już na blogu LINK tutaj . Co jednak, jeśli dziecko ma ochotę na placuszki, ale nie koniecznie w słodkiej wersji ? Przychodzimy z pomocą.
Przygotowaliśmy dla Was dzisiaj przepis na placuszki dla dzieci, w wersji słonej. Idealne danie do zjedzenia na obiad, czy też kolację. Domowe placuszki są także uwielbiane jako produkt do szkoły ! Idealnie wpasują się do lunchbox’a dziecka.
Co więcej, są one idealnym daniem na przemycenie dziennej dawki warzyw do diety Waszych pociech 🙂
Jakie produkty będą potrzebne do ich wykonania ? Oto lista:
Placuszki dla dzieci – Składniki:
- 3 łyżki (30 g) mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 300 g cukinii (1 mała)
- 1/4 niedużej cebuli
- 1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki
- olej roślinny lub oliwa
Składniki już mamy, jak je wykorzystać do powstania placuszków dla dzieci ?
Placuszki dla dzieci – Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski, wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem i z roztrzepanym jajkiem. Wlej mleko i wymieszaj. ?
- Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach. To samo zrób z cebulą. Kiedy będą gotowe wyciśnij je z nadmiaru wody.
- Cukinię i cebulę oraz posiekany koperek i natkę dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładaj po łyżce masy i smaż ok 2-3 minuty na każdej stronie – do momentu zarumienienia.
- Smacznego !
Kształt i wielkość placuszków dostosujcie do preferencji Waszego dziecka. Podobnie z dodatkami. Ja polecam je z jogurtem naturalnym. Sami zdecydujecie jaki dodatek najbardziej wpasowuje Wam się w smak placuszków dla dzieci.
Wolicie słodkie czy słone dania ?
Może Cię zainteresować: