Bułeczki dla dzieci
Bułeczki dla dzieci
?Gdzie nie gdzie znajdziemy piękny biały śnieg leżący za oknem. Dlaczego więc uciekać do ciepłych miejsc z naszą kulinarną podrożą, kiedy możemy dopasować się do zimowego klimatu.
?Dlatego dzisiaj wybierzemy się do ……. Szwecji !
?A jeśli Szwecja to jedna z najbardziej popularnych tam słodkich radości – bułeczki cynamonowe dla dzieci ! Jest to przysmak, który znajdzie się na każdym rogu szwedzkich ulic, a u Nas możemy dostać je m. in. w IKEI.
?Jednak trzymając się Naszej ulubionej zasady – co domowe to najlepsze – dzisiaj mamy dla Was przepis na te pyszne bułeczki, które będą idealne dla Waszych dzieci – zarówno do szkoły, na zimowe wyjazdy, a przed wszystkim na rodzinny wieczór pod kocem 🙂
Składniki – bułeczki dla dzieci
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 saszetki drożdży instant (14 g) lub 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- do posmarowania: 1 jajko
- 70 g masła
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
Przygotowanie – Bułeczki dla dzieci
- Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.
- Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 3 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1h).
- Potem wyłożyć ciasto na blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
- Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
- Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut.
- Po ostudzeniu można polać lukrem.
- Smacznego !
?Zachęcam też do zaproszenia Waszych pociech do przygotowania potrawy. Razem pobawicie się w domową piekarnię, a potem wspólnie zjecie pyszne bułeczki, dla dzieci będzie to idealny sposób na przetestowanie swoich umiejętności kulinarnych 🙂
?Bawcie się wspólnie w kuchni i smacznego !
?Jedliście już kiedyś bułeczki cynamonowe ?
Może Cię zainteresować: