Filtruj produkty

Bułeczki dla dzieci

Bułeczki dla dzieci

?Gdzie nie gdzie znajdziemy piękny biały śnieg leżący za oknem. Dlaczego więc uciekać do ciepłych miejsc z naszą kulinarną podrożą, kiedy możemy dopasować się do zimowego klimatu.

?Dlatego dzisiaj wybierzemy się do ……. Szwecji !

?A jeśli Szwecja to jedna z najbardziej popularnych tam słodkich radości – bułeczki cynamonowe dla dzieci ! Jest to przysmak, który znajdzie się na każdym rogu szwedzkich ulic, a u Nas możemy dostać je m. in. w IKEI.

?Jednak trzymając się Naszej ulubionej zasady – co domowe to najlepsze – dzisiaj mamy dla Was przepis na te pyszne bułeczki, które będą idealne dla Waszych dzieci – zarówno do szkoły, na zimowe wyjazdy, a przed wszystkim na rodzinny wieczór pod kocem 🙂

Składniki – bułeczki dla dzieci

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 saszetki drożdży instant (14 g) lub 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
Bułeczki dla dzieci
Bułeczki dla dzieci – Przygotowanie

Przygotowanie – Bułeczki dla dzieci

  1. Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.
  3. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 3 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1h).
  4. Potem wyłożyć ciasto na blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
  5. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
  6. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut.
  8. Po ostudzeniu można polać lukrem.
  9. Smacznego !
Bułeczki dla dzieci
Bułeczki dla dzieci

?Zachęcam też do zaproszenia Waszych pociech do przygotowania potrawy. Razem pobawicie się w domową piekarnię, a potem wspólnie zjecie pyszne bułeczki, dla dzieci będzie to idealny sposób na przetestowanie swoich umiejętności kulinarnych 🙂  

?Bawcie się wspólnie w kuchni i smacznego !

?Jedliście już kiedyś bułeczki cynamonowe ?

Może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *