Burgery dla dzieci

Burgery dla dzieci

Po zeszłotygodniowej kulinarnej podróży do Włoch dzisiaj opuszczamy Europę. Jeśli macie ochotę zostać w tym pięknym kraju, na blogu nadal znajdziecie przepis na pyszną pizzę. 

My przenosimy się do …. Stanów Zjednoczonych. Z czym kojarzy się Wam to miejsce ? Nam głównie z burgerami 🙂 Nie zawsze jest do danie z wysoką zawartością składników odżywczych. Często kojarzy nam się z restauracjami fast-food, dużą ilością tłuszczu i sosów na bazie majonezu. 

Dlatego właśnie przychodzimy do Was ze zdrowszą alternatywą burgerów dla dzieci! Czy mamy tu jakiś wegetarian ? Będzie to przepis również dla Was ! 

Dla tych, którzy na co dzień spożywają mięso – mamy nadzieję, że roślinna domowa wersja burgerów zachwyci Was tak samo jak nas.

Do dzieła !

Burgery dla dzieci

Składniki na burgery dla dzieci:

✔️2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach 

✔️1 czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy

✔️½–¾ szklanki suchej kaszy jaglanej

✔️½ szklanki pestek słonecznika

✔️½ szklanki płatków owsianych

✔️3 ząbki czosnku

✔️½–1 średnia cebula

✔️1–2 łyżeczki wędzonej papryki

✔️2 łyżki sosu sojowego

✔️2–3 łyżki oleju roślinnego

✔️ulubiona bułka

✔️dodatki warzywne

Przepis na burgery dla dzieci:

  1. Dwie cukinie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Odstaw ją na około 5 minut, aż puści soki. Kolejno odciśnij cukinię z resztek wody i przełóż jej 2 szklanki do nowej miski.
  2. Kaszę jaglaną przepłucz ciepłą wodą i ugotuj na miękko z wodą w stosunku 1:2.
  3. Do miski przełóż ciecierzycę, obrany czosnek i cebulę oraz olej, sos sojowy i przyprawy – zmiksuj na gładką pastę.
  4. Do dużej miski z cukinią przełóż pastę z ciecierzycy, kaszę jaglaną i wymieszaj. W młynku zmiel pestki słonecznika oraz płatki owsiane, a następnie dodaj do masy na burgery.
  5. Całość dopraw do smaku. Miskę odłóż na 15 minut. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  6. Burgery formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez około 35 minut, pod koniec przekładając na drugą stronę. Gdy będą zarumienione i chrupiące z zewnątrz – są gotowe.

Smacznego !

? Żeby zaangażować dziecko w proces, przygotujcie razem opakowania na potrawy. Dzięki temu w domu stworzy się atmosfera restauracji. Dziecko, które będzie bardziej zainteresowane posiłkiem – chętniej go zje w domu, ograniczając zainteresowanie restauracjami fast-food. 

?W wersji burgerów dla młodszych dzieci można wykorzystać mini bułki z mniejszymi wersjami „kotletów”.

Może Cię zainteresować: 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *