Naleśniki na słono dla dzieci

Naleśniki na słono dla dzieci

? Dzisiaj mamy dla Was przepis, który na pewno wielu z Was zna i często wykorzystuje na rodzinne obiady. Będzie to jednak zmodyfikowana wersja, która jak sądzę wprowadzi trochę nowości do diety Waszej i Waszych pociech 🙂

?Cóż to będzie ? Otóż stare, dobre naleśniki na słono dla dzieci ! Co będzie wyróżniać dzisiejszy przepis ? Nowy, nie dla wszystkich oczywisty, farsz 🙂

?Naleśniki są przeze mnie uwielbiane, mam nadzieję, że przez Was też. Jest to smaczny, szybki i (dzięki przygotowanemu farszowi) pożywny obiad.

? Ale przechodząc do konkretów – dzisiejszy naleśnikowy farsz to połączenie szpinaku, serka feta oraz pomidorków koktajlowych. Jest to częste połączenie składników m.in. w przypadku makaronów. Dzisiaj sprawdzimy to w połączeniu z naleśnikami na słono dla dzieci.

DO DZIEŁA !

Naleśniki na słono dla dzieci – Składniki:

Naleśniki na słono dla dzieci
Naleśniki na słono dla dzieci – Składniki
  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • Farsz:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 10 sztuk pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa i masło
  • 150 g sera feta
  • opcjonalnie, ale warto dodać – 4 łyżki orzeszków pinii lekko zrumienionych na patelni (można zastąpić pestkami słonecznika)

Naleśniki na słono dla dzieci – Przygotowanie:

Naleśniki na słono dla dzieci
Naleśniki na słono dla dzieci – Przygotowanie
  1. Przygotuj ciasto na naleśniki mieszając ze sobą wszystkie składniki i usmaż je.
  2. Szpinak opłucz i dokładnie osusz, włóż na dużą patelnię lub do garnka i mieszając podgrzewaj przez chwilę aż zwiędnie. Suchy szpinak przełóż na talerz.
  3. Do garnka włóż 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż przez chwilkę aż lekko się zrumieni.
  4. Dodaj odłożony szpinak i mieszając podgrzej.
  5. Dodaj pokruszony ser feta i pokrojone pomidory. Na koniec doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
  6. Przełóż farsz na naleśniki i zawiń.
  7. Smacznego !

P.S. Naleśniki można jeść na zimno (np. jako przekąskę w szkole) lub podgrzać na patelni (np. na lunch lub kolację z rodziną).

Naleśniki na słono dla dzieci
Naleśniki na słono dla dzieci

?Zachęcam też do zaproszenia Waszych pociech do przygotowania potrawy. Razem pobawicie się w domową naleśnikarnię, a potem wspólnie zjecie pyszne naleśniki na słono, dla dzieci będzie to idealny sposób na przetestowanie swoich umiejętności kulinarnych.

?Bawcie się wspólnie w kuchni i smacznego !

?Wolicie naleśniki na słono czy słodko ?

Może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *