Curry dla dzieci
Curry dla dzieci
Święta już za nami. Czas na chwile zdjąć ryby z naszego talerza i je na coś mniej świątecznego. Czas na ostatnią kulinarna podróż tego roku.
Wsiadamy do samolotu i lecimy dalej. Gdzie tym razem ? Indie !
Jednym z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej jest curry. I to właśnie przepis na ten posiłek dzisiaj dla Was mam.
Jest to jednak danie, które nie jest pierwszym wyborem w przypadku obiadów dla dzieci. Wszystko jednak zależy od sposobu przygotowania i PERSONALIZACJI składników. Tutaj pozwalam Wam na dużą swobodę. Wybierzcie warzywa, które Wasze dzieci lubią najbardziej, a stworzycie dzięki temu idealną mieszankę wartości odżywczych oraz oczywiście SMAKOWYCH ! 🙂
Zabierzmy się więc za przygotowanie curry dla dzieci. Co będzie potrzebne ?
Curry dla dzieci – Składniki
- 2 czubate łyżeczki curry
- 1 duża cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie pomidorowym wykorzystajcie świeże pomidory, ok 300g zmiksowanych najlepiej ze skórką)
- 1 puszka mleka kokosowego
- warzywa korzeniowe: 2 marchewki, 1/2 batata, ziemniak
- inne warzywa: 2 łodygi selera naciowego, 1/2 papryki
- warzywa zielonolistne: 1 kapusta bok choy,szpinak
- źródło białka: 2 kostki tofu, ok. 400g, filet z indyka, ciecierzyca, soczewica
- 1 pomarańcza
- szczypiorek
- sól
Tak jak wcześniej wspomniałam – składniki są zawsze do modyfikacji. Ważne, żeby znalazły się produkty z każdej z wspomnianych grup – korzeniowe, liściaste, źródło białka itd. Ale jakie produkty z tych grup wybierzecie ? Jest to Wasz wybór. Wiemy jak różne są preferencje Waszych pociech, dlatego właśnie curry dla dzieci daje Wam możliwość personalizacji.
Składniki już są. Co więc z nimi zrobić ?
- W garnku na malutkim ogniu podgrzewamy curry (samą, suchą przyprawę) tak, żeby wypuściła aromat.
- Następnie do garnka dorzucamy cebulę pokrojoną w ósemki , dolewamy pomidory w puszce, całość nakrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa: obieramy i kroimy warzywa korzeniowe, bardziej miękkie, zielonolistne i tofu. Podstawa jest, żeby kroić w średniej wielkości kawałki- żeby nasze curry miało fajną konsystencję i było w niej co gryźć, ale żeby też wszystko się szybko ugotowało.
- Kiedy cebula będzie miękka, ściągamy garnek z ognia i dolewamy do niego puszkę mleka kokosowego. Całość blendujemy do idealnie gładkiej konsystencji.
- Do dużego garnka przesypujemy warzywa korzeniowe, zalewamy je sosem curry i gotujemy około 10-15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną pomarańczę i warzywa miękkie (papryki, cukinie, selery naciowe…) i gotujemy curry na dużym ogniu kolejne 5-7 minut.
- Kiedy warzywa będą ugotowane, dodajemy produkt białkowy i warzywa zielonolistne. Całość mieszamy, doprawiamy solą i curry.
- Serwujemy na gorąco, posypane szczypiorkiem, najlepiej z ryżem albo dobrym pieczywem indyjskim.
Smacznego !
Jaki kraj chcecie odwiedzić następnym razem ?
Może Cię też zainteresować: