Curry dla dzieci
Curry dla dzieci
Święta już za nami. Czas na chwile zdjąć ryby z naszego talerza i je na coś mniej świątecznego. Czas na ostatnią kulinarna podróż tego roku.
Wsiadamy do samolotu i lecimy dalej. Gdzie tym razem ? Indie !


Curry dla dzieci – Składniki
- 2 czubate łyżeczki curry
- 1 duża cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie pomidorowym wykorzystajcie świeże pomidory, ok 300g zmiksowanych najlepiej ze skórką)
- 1 puszka mleka kokosowego
- warzywa korzeniowe: 2 marchewki, 1/2 batata, ziemniak
- inne warzywa: 2 łodygi selera naciowego, 1/2 papryki
- warzywa zielonolistne: 1 kapusta bok choy,szpinak
- źródło białka: 2 kostki tofu, ok. 400g, filet z indyka, ciecierzyca, soczewica
- 1 pomarańcza
- szczypiorek
- sól
- W garnku na malutkim ogniu podgrzewamy curry (samą, suchą przyprawę) tak, żeby wypuściła aromat.
- Następnie do garnka dorzucamy cebulę pokrojoną w ósemki , dolewamy pomidory w puszce, całość nakrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa: obieramy i kroimy warzywa korzeniowe, bardziej miękkie, zielonolistne i tofu. Podstawa jest, żeby kroić w średniej wielkości kawałki- żeby nasze curry miało fajną konsystencję i było w niej co gryźć, ale żeby też wszystko się szybko ugotowało.
- Kiedy cebula będzie miękka, ściągamy garnek z ognia i dolewamy do niego puszkę mleka kokosowego. Całość blendujemy do idealnie gładkiej konsystencji.
- Do dużego garnka przesypujemy warzywa korzeniowe, zalewamy je sosem curry i gotujemy około 10-15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną pomarańczę i warzywa miękkie (papryki, cukinie, selery naciowe…) i gotujemy curry na dużym ogniu kolejne 5-7 minut.
- Kiedy warzywa będą ugotowane, dodajemy produkt białkowy i warzywa zielonolistne. Całość mieszamy, doprawiamy solą i curry.
- Serwujemy na gorąco, posypane szczypiorkiem, najlepiej z ryżem albo dobrym pieczywem indyjskim.


Smacznego !
Może Cię też zainteresować: